25 Nisan 2024

“Herkesin Cehennemi Farklıdır”[1]

Apollon Film yapımcılığında Zonguldak’ta çekilen Azubel filminin yönetmen koltuğunda ilk uzun metrajıyla Fatih Gülaydın oturuyor. Senaryosunu da yönetmen Gülaydın’ın kaleme aldığı filmin görüntü yönetmenliğini Doğukan Mısır üstlenmiş. Filmin oyuncu kadrosunda Mert Uzunmehmet, Önem Pişkin, Emre Gürkan Bıyık, Dilan Ural, Alp Taş, Kübra Dinç, Cengiz Çağlayan, Samed Yıldırım, Duru Yücel gibi isimler bulunuyor.

Filmin konusunu paranormal olayların gerçekleştiği belirtilen bir eve hapsolan Serkan ve Ece’nin, yalnız olmadıkları bu evden çıkmaya çalışmaları oluşturuyor. Serkan, Youtube üzerinden seanslar yapan bir psikologdur. Doğaüstü olaylara inanmayan Serkan’a bir gün takipçilerinden biri terk edilmiş bir adrese gitmesini ve bu olayların yaşanmadığını kanıtlamasını ister. Serkan nişanlısı Ece ile birlikte bu adrese gider. Gittikleri adres bir evi göstermektedir. Bu eve giren Serkan ve Ece tuhaf olaylarla karşılaşırlar ve bu eve hapsolurlar. Bu evde yalnız olmadıkları fark eden Serkan ve Ece’nin buradan kurtulmaları için kibir, açgözlülük, tembellik, oburluk, şehvet, kıskançlık ve öfke günahlarını işlemeleri gerekmektedir.

Sanat yönetimi, benzer amatör yapımlara nazaran hayli güçlü olan filmin oyuncularının performansları da oldukça gerçekçi. Türk korku sinemasında nadiren karşımıza çıkan, yaratıcı örneklerden biri olan Azubel’in açılışı da benzerlerinden ayrılmasını sağlıyor. Anlatmak istediklerini kamera açılarındaki bazı hatalar ve found footage görüntülerde iç ses olmaması gerekirken seyirciye iletmeleri gereken detaya başka çözüm bulamamış olmaları nedeniyle yapılan iç ses hatası ve filmin girişindeki yaratıcı “kutu” gözü açılışının kapanışta “kutu gözü” olamaması gibi birkaç senaryoya aykırı nokta bulunsa da farklı bir proje olması, sarf edilen emek ve yaratıcılığı hissettirmesi bakımından amatör diğer yapımlardan rahatlıkla sıyrılıyor.

Filmin bir küçük handikabı daha var; maalesef bizim yerli korku izleyicimiz kendisini düşünmeye, anlamaya ya da yorumlamaya zorlamadığı için filmi anlamayarak “Kötüydü” diyerek çıkması olası. Ancak film Richard Matheson’un “Cehennem Evi”nden fırlamış atmosferi, İslami havas tılsımlarının duvarlardaki çizimleri, oyuncuların sınıfı geçen performanslarıyla yerli korku sinemasını “kaynım bana büyü yaptı” durumlarından arındıracak bir çıkış yapmış oluyor.

Sonuç olarak Azubel; yaratıcı ve yenilikçi konusu ve emek harcandığı belli olan sanat yönetimi ve başarılı oyunculuklarıyla izlenmeye değer yerli korku yapımlarından biri.

[1] Richard Matheson. Cehennem Evi. İstanbul: İthaki Yayınları, 2020.