25 Nisan 2024

“Voodoo Soslu Cinayetler”

2011 yapımı Rites of Spring‘in yönetmeni Padraig Reynolds, Worry Dolls (Şeytanın Oyuncakları) filmiyle seri katil ile antik bir laneti birleştiriyor. Filmin senaryosu Danny Kolker ve Christopher Wiehl’e, müzikler ise Holly Amber Church’e ait. Görüntü yönetmenliğinde Adam Sampson ve başrollerde Christopher Wiehl, Kym Jackson, Samantha Smith, Yohance Myles ve Kennedy Brice bulunuyor.

Filmin konusuna gelirsek; polis memuru Matt, bir seri katili yakalayıp öldürdüğü mekanda arama yaparken eski, tahta bir kutunun içinde küçük el yapımı oyuncaklar bulur. Fakat dikkatsizce arabasında unuttuğu bu tahta kutu, 8 yaşındaki kızının eline geçer. Takılar yapıp annesinin dükkanında bunları satan küçük kız, son kolyelerinde bu kutuda bulunan oyuncakları kullanır. Ne var ki bu oyuncakları alan insanlarla birlikte Matt’in kızı da, şeytani bir kötülüğün etkisi altına girerek etraftakilere saldırmaya başlar. Matt’in hem kızının hayatını kurtarmak, hem de kasabadaki kaosu sonlandırmak için çok az zamanı vardır.

Worry Dolls, Maya efsanelerinde yer alan, Meksika ve Guatemala yerlileri tarafından devam ettirilen, el yapımı bebeklere dair bir inanışa dayanıyor. Bu inanışa göre; korku ve endişeleriniz sizi uyanık tutar, bu nedenle bir ya da birden fazla bebeğe korku ya da endişelerinizi anlatabilirsiniz. Daha sonra bu bebeği yastığınızın altına koyarsanız, gece korkularınızdan arınarak rahatça uyursunuz ve uyandığınızda korkularınızdan kurtulmuş olursunuz. Sonrasında ise bebeği atmanız gerekir. Bu efsanenin farklı bir versiyonuna göre ise bebeğe korku ya da endişelerinizi anlatarak onları tahta bir kutuya koyarak yatmak ardından da bebeği kutuyla birlikte yok etmek gerektiği anlatılmaktadır. Film bu efsanelerin ikinci versiyonu üzerinden kurulmuş. Günümüzde halen Meksika ve Guatemala’da el yapımı bu bebekler turistlere hediyelik eşya olarak satılmakta.

“Gore” türüne göz kırparak başlayan film, jenerik sırasında oldukça sakin, dramatik bir yapıya dönüşüyor. Seri katil ve cinayetlerin oluşturduğu polisiye gelişmeler, antik bir inanışın oluşturduğu lanetle birleşip, yeni cinayetlerle gore türüne tekrar yönelerek sürüyor. Ancak Worry Dolls, gerilim dışında hiçbir türe tam olarak dahil olamıyor. Filmde korku unsuru olarak öne çıkan bölümler “gore” barındıran cinayet sahneleri. Voodoo büyüsü Amerikan Sineması’nın sık sık ele aldığı bir konu olmasına rağmen,  bu filmde büyü yani doğaüstü yerine cinayetlerin işlenişine odaklanılıyor. Filmde yer alan doğaüstü unsurlar neredeyse hiç görselleştirilmeden geçiştiriliyor.

Worry Dolls, oldukça merak uyandırıcı biçimde başlasa bile, barındırdığı mantık hataları nedeniyle izleyiciyi sık sık kendisinden koparıyor. Filmin başlangıcında yer alan seri katilin insanları neden kaçırdığı ve cinayetleri neden işlediği cevapsız kalmakla birlikte, kapanmış bir dosyaya ait delillerin polis memurunun arabasının arka koltuğunda haftalarca seyahat etmesi gibi oldukça ihtimal dışı pek çok olayın peşi sıra yaşanması ile film ilerliyor. Tüm bunlar değerlendirildiğinde Worry Dolls‘un sona erişiyle birlikte izleyicinin birçok soru işareti ile salonu terk etmesine neden oluyor.

Sonuç olarak korkudan ziyade gerilim filmi izlemek isteyenler için tavsiye edilebilir.

Not : 4,5/10